Geluidsniveau van een airco 

Het geluidsniveau van een airco is een van de belangrijkste eigenschappen om rekening mee te houden tijdens het aanschaffen van een of meerdere airco’s. Het geluidsniveau van een airco is afhankelijk van het merk en de capaciteit van de airco, een kleine airco maakt immers minder geluid dan een grote airco met meer vermogen. In deze blog word duidelijk wat de regelgeving is van het geluid dat een airco mag maken, en waar je op kunt letten om een installatie zo stil mogelijk te maken. 

Hoeveel geluid mag een airco maken? 

Fabrikanten zetten massaal in om de buitenunits van airco systemen stiller te maken, dit om de overlast van de buitenunits te verminderen, maar ook vanwege strengere regelgeving. Vanaf 1 april 2021 zijn er regels over hoe hoog het geluidsniveau mag zijn op de erfgrens. Overdag mag er op de erfgrens een geluidsniveau te horen zijn van 45 decibel (dB), en nachts mag dit maximaal 40 dB zijn. Dit betekent niet dat de airco binnen de erfgrens maximaal 45 dB mag zijn, het geluidsniveau word dus op de erfgrens gemeten. 

Welke airco’s maken veel geluid?

Het is niet eerlijk om een airco met een vermogen van 2,5kW te vergelijken met een airco van 7kW. Dit omdat een airco met meer vermogen ook een grotere buitenunit heeft, en deze zal natuurlijk ook meer geluid produceren als hij de ruimte wilt verwarmen of verkoelen. Het geluidsniveau van een LG 2,5kW Single split zal maximaal 48dB, met een LG 7kW Single split kan dit oplopen tot maximaal 53dB. Echter is ook het merk belangrijk voor het geluidsniveau, de buitendelen van het merk Tosot produceren bijvoorbeeld de volgende geluidsniveaus: het geluidsniveau van een Tosot 2,5kW Single split zal maximaal 51dB, met een Tosot 7kW Single split kan dit oplopen tot maximaal 57dB. Zoals in het voorbeeld duidelijk te zien is het merk ook enorm belangrijk als u let op het geluidsniveau. 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn airco minder geluid maakt? 

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat een airco minder geluid maakt. Zo is de minste kans op geluidsoverlast er als de airco met een beugel aan de muur geplaatst word, in plaats van op voetjes op de grond, dit omdat de muur al een deel van de trillingen opvangt. Let er ook op dat er trillingsdempers tussen de buitenunit en de beugel worden geplaatst of als de buitenunit op voetjes komt te staan dat dit rubberen voetjes zijn. De trillingsdempers/ rubberen voetjes dempen ook al een gedeelte van het geluid. 

Om het geluidsniveau tot de erfgrens te verminderen kunt u nog de volgende opties overwegen: 

  • Vergroot de afstand van de buitenunit tot aan de erfgrens 
  • Overweeg een “groene tuin”

Wilt u graag meer informatie weten over de laatste regelgeving betreft het geluidsniveau van uw airco, of kunnen we u ergens anders mee helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het formulier hieronder!

 

Related Blog

Scroll to Top