Hoeveel vermogen heeft een airco nodig?

Een airco komt in verschillende capaciteiten. Zo heeft airco in een slaapkamer natuurlijk minder capaciteit dan een airco in een (grote) woonkamer. Soms is het mogelijk om een gehele bovenverdieping te verwarmen en verkoelen met slechts één airco. In dit artikel word duidelijk uitgelegd welk vermogen aan te raden is om uw ruimte(‘s) te verwarmen én verkoelen met een airco. 

Welk vermogen heeft een airco nodig in een woonkamer? 

Afhankelijk van de grootte van uw woonkamer is een airco met 3,5kW of 5kW vaak genoeg om de gehele ruimte te verwarmen en te verkoelen. Een woonkamer in bijvoorbeeld een rijtjeshuis heeft vaak genoeg aan 3,5kW vermogen. Soms is het aan te raden om een 5kW airco te nemen. U heeft dan “overcapaciteit”. Als uw woning slecht geïsoleerd is of als u graag snel uw ruimte op de gewenste temperatuur heeft is een 5kW meer dan voldoende. Mocht u een grote woonkamer heeft in bijvoorbeeld een vrijstaand huis is een 5kW nodig. Is uw woning slecht geïsoleerd is en een glazen wand waar het snel warm word? Dan is het verstandig om een airco van 7kW te nemen.

Welk vermogen heeft een airco nodig op een slaapkamer? 

Een airco op uw slaapkamer heeft vrijwel altijd genoeg vermogen aan 2,5kW. Vaak is het gewenst om op elke slaapkamer een aparte airco te plaatsen. Soms is het echter mogelijk om een airco centraal op de bovenverdieping te plaatsen die alle kamers kan verwarmen en verkoelen. In zo een situatie is een 3,5kW of een 5kW nodig. Afhankelijk van de grootte van de bovenverdieping. 

Welk vermogen heeft mijn airco nodig op een zolder? 

Wij adviseren altijd om een iets zwaardere airco te nemen op uw zolderkamer. Voor een normale grote zolder is een minimaal van 3,5kW voldoende. Mocht u een grote zolderkamer hebben is een 5kW airco benodigd. Een zolderkamer wordt namelijk in de zomer extreem warm vergeleken de andere ruimtes. Neem altijd een airco met meer vermogen op uw zolderkamer. 

Welk vermogen heeft een airco nodig in mijn zakelijk pand? 

Om te besparen op uw zakelijke stookkosten is het aan te raden om (meerdere) airco(‘s) te installeren in uw pand. Laat altijd een adviseur langs komen om alle details samen te bespreken. Neemt u plafondunits? Of zijn wandunits gewenst? Ook enorm grote ruimtes kunnen verkoeld en verwarmd worden met een airco. Dan kan er een (of meerdere) plafondunit(‘s) van tot wel 15kW geplaatst worden. 

*gouden tip:  laat altijd een adviseur langs komen om samen het benodigde vermogen te berekenen. 

Wilt u weten hoeveel capaciteit u nodig heeft voor in uw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Related Blog

Scroll to Top