Multisplit of Singlesplit voor en nadelen

Een buitendeel aansluiten op meerdere binnendelen? Of toch meerdere buitendelen? Veel mensen willen graag een Multisplit installatie om zomin mogelijk “lelijke” buitendelen op hun buitenmuur te hebben. Veel mensen vragen zich ook af wat de voor en nadelen hiervan zijn. In dit artikel wordt duidelijk wat de voor en nadelen van deze installaties zijn. 

Voordelen Singlesplit(‘s) 

Een Singlesplit airco houd in dat er een binnendeel op een buitendeel word geïnstalleerd. Als er in een woning of kantoor meerdere airco’s worden geïnstalleerd zullen er dus (als er enkel singlesplit airco’s geplaatst worden) meerdere buitenunits komen. De voordelen van een singlesplit airco is dat er meerdere binnendelen op verschillende modes gebruikt kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld in de ene kamer koelen, en in de andere kamer ontvochtigen. Ook zal een buitendeel van een Single split minder geluid maken dan een (groter) buitendeel van een Multisplit. 

Nadelen Singlesplit(‘s)

Het wellicht enige nadeel van een Single split is dat er slechts één binnendeel kan worden geïnstalleerd per buitendeel. Soms is er geen plaats voor meerdere buitendelen op de buitenmuur. In dat geval valt een Singlesplit af. Veel mensen vinden meerdere buitendelen op hun muur ook niet mooi uitzien, dan is een Multisplit meer geschikt. 

Voordelen Multisplit

Een Multisplit airco houd in dat er meerdere binnendelen op een buitendeel kan worden aangesloten. Er kunnen maximaal vijf binnendelen op een buitendeel worden geïnstalleerd. In de praktijk valt een Multisplit airco minder op dan meerdere buitendelen naast elkaar. 

Nadelen Multisplit 

Helaas zijn er ook nadelen aan een Multisplit installatie, zo is de prijs soms hoger in vergelijking tot de Singlesplit voor al bij 2 binnendelen aangesloten op een buitendeel, een 2-1 Multisplit. Ook is het niet mogelijk om een verschillende mode te gebruiken op de binnendelen die zijn aangesloten op het buitendeel. Het is dus niet mogelijk om met de airco boven te verkoelen en met de airco onder te ontvochtigen. Ook is er vaak meer leidingwerk nodig om alle binnendelen te verbinden met het buitendeel, dan zijn er op de buitenmuur meerdere stukken goot die naar een plek geleid worden. Hieronder kunt u kort de nadelen van een Multisplit vinden: 

  • Hoger in prijs (vanaf 3 binnenunits trekt dit prijsverschil zich recht)
  • Als alle airco’s aan staan halen ze slechts 80% van de capaciteit 
  • Slechts 1 mode tegelijk mogelijk
  • Hoger geluidsniveau buitendeel
  • Als het buitendeel kapot gaat werken alle binnendelen niet meer

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Related Blog

Scroll to Top