Omkastingen voor een airco

Veel mensen kijken er tegenop om een buitenunit aan de buitenmuur te hebben hangen, dit omdat ze het simpelweg niet mooi vinden uitzien. Er zijn talloze manieren bedacht om de buitenunit buiten het zicht te krijgen. Zo zijn er buitenunits achter bosjes of bomen geplaatst, in kelders of op zolders. Vaak met als nadeel dat de buitenunit niet meer op de ideale plaats komt te hangen. Daar is nu een oplossing voor: een omkasting! 

Waarom heb ik een omkasting nodig? 

Een omkasting van een airco is niet verplicht of nodig voor een airco. Het is puur bedoeld om de buitenunit minder te laten opvallen, en de installatie er mooier uit te laten zien. Een omkasting heeft geen effect op de werking van de airco, let er wel op dat u de juiste maat omkasting neemt, de buitenunit heeft aan alle kanten 10cm vrije ruimte nodig om goed te blijven werken, neemt contact op met de leverancier of de installateur om de juiste maat te bepalen. 

Is een omkasting geluiddempend? 

Nee, een omkasting dempt niet het geluid en zorgt er ook niet voor dat een buitenunit juist meer of minder geluid gaat maken. Wel zult u merken dat de lucht verplaatsing en trillingen van de airco bij de buitenunit wat meer merkbaar zullen zijn. Dit omdat de airco niet meer alle ruimte heeft om de lucht weg te blazen, maar dit via verschillende wegen naar buiten wordt geleid. 

Welke omkasting heb ik nodig? 

Er zijn omkastingen verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Zo is het zo dat een zwaardere airco (bijvoorbeeld 7kW) een grotere buitenunit heeft dan een lichte airco (bijvoorbeeld 2,5kW). Als de buitenunit groter is, is er dus ook een grotere omkasting nodig. Om de benodigde maat van de omkasting te berekenen, gebruik je de maten van de buitenunit (bijvoorbeeld 75x50x30cm) en houd je er rekening mee dat de airco aan alle kanten nog eens 10cm vrije plaats nodig heeft, de omkasting zou in het voorbeeld dus minimaal 85x 60x 40cm moeten zijn.   

Waar kan een omkasting geplaatst worden? 

Een omkasting kan overal geplaatst worden, om de afwerking zo mooi mogelijk te maken zijn er ook nog achterplaten en bodemplaten. Een achterplaat wordt gebruikt als een airco bijvoorbeeld op een dak staat, en de achterkant niet aan de buitenmuur zit, dan is de achterkant open en kan er gewerkt worden met een achterplaat. Als de buitenunit bijvoorbeeld hoger is geplaatst op de muur kan het zijn dat de onderkant open ligt en zichtbaar is, in deze situatie kan er een bodemplaat geplaatst worden, waardoor het onmogelijk is om vanuit bedeneden onder in de airco te kijken. 

Heeft u interesse in een omkasting, of wilt u er graag meer informatie over ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Related Blog

Scroll to Top