Onderhoud aan een airco 

Bij de aanschaf van een of meerdere airco’s is het belangrijk om ook al na te denken aan het onderhoud van de airco(‘s). Wat is de laatste regelgeving over onderhoud? Is het verplicht? Hoe vaak moet een airco onderhouden worden? Een aantal vragen die zomaar bij u op kunnen komen als u aan onderhoud denkt. In Deze blog zal alles duidelijk en eerlijk worden verteld. 

Is onderhoud aan een airco wettelijk verplicht?

Onderhoud aan uw airco is niet verplicht, mits er minder dan 3KG koudemiddel in de airco zit. Airco’s tot 10kW vermogen hebben allemaal minder dan 3KG koudemiddel in het systeem, tenzij deze is bijgevuld (bijvoorbeeld omdat er een lange afstand tussen de binnen en -buitenunit zit). Bij airco’s met meer dan 3KG koudemiddel is onderhoud wettelijk wel verplicht, hoe vaak onderhoud aan deze grote installaties verplicht is per jaar is afhankelijk van de hoeveelheid koudemiddel. 

Garantie en onderhoud? Hoe zit het nou? 

Op elke airco zit twee jaar garantie op de gehele installatie. Dit is de installateur verplicht volgens Europese regelgeving. A merken airco’s geven vaak ook vijf jaar garantie op de onderdelen. Het maakt niet uit of er juist wel of juist geen onderhoud aan de airco is uitgevoerd als het gaat om garantie. Sommige installateurs werken met een eigen merk, dan is het zo dat de twee jaar garantie op de gehele installatie nog steeds wettelijk verplicht is, met of zonder onderhoud. Na de twee jaar is de wettelijke garantie voorbij, het is dan aan de leverancier om te bepalen of ze na deze twee jaar nog garantie geven, en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn (bijvoorbeeld jaarlijks onderhoud). 

Verschillende onderhoudspakketten 

Elke installateur heeft zijn eigen onderhoudspakketten. Lees deze altijd goed door, vaak kunt u kiezen voor een standaard onderhoudsbeurt, een onderhoudsbeurt met een bedrag verzekerd op materiaalkosten, 24uurs service, of een contract voor om het jaar. Bespreek samen met uw installateur welk onderhoudscontract het beste bij u past, en wat de opzegtermijn is. 

Wat word er gedaan tijdens het onderhoud aan een airco? 

Tijdens het onderhoud word als eerste de filter goed schoon gemaakt en ingespoten met een antibacteriële vloeistof, dit zorgt ervoor dat de airco de lucht weer goed kan zuiveren en eventuele bacteriën uit de lucht haalt. De airco word ook bij de buitenunit goed schoon gemaakt, het kan namelijk gebeurden dat hier blaadjes of andere voorwerpen in komen, die kunnen ervoor zorgen dat de airco meer geluid maakt dan normaal. Vervolgens word getest of de airco nog goed werkt, verwarmt en verkoelt de airco nog goed, of is de airco achteruit gegaan in prestaties. Als de airco niet meer goed verwarmt of koelt moet dit worden opgelost, het kan voorkomen dat de airco gas lekt, dan zal de lekkage gevonden moeten worden, gemaakt worden en vervolgens bijgevuld worden.  

Wilt u meer informatie over de aanschaf van een airco en een onderhoudscontract? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Related Blog

Scroll to Top