Stijgende gasprijzen, milieu en een snelle manier van verwarmen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te verwarmen met een airco. Verwarmen met een airco is natuurlijk goed voor het milieu, en levert tegenwoordig ook nog eens een leuke besparing op qua stookkosten. Een gemiddeld huishouden bespaart 40% op de stookkosten dankzij een airco. Mensen, die al een airco gebruiken om hun huis mee te verwarmen. geven ook aan dat de woning snel verwarmt is en dat de luchtkwaliteit verbeterd dankzij een airco. Maar wat zijn nu de voor en nadelen van een airco? U leest het hieronder.
Kan ik met een airco mijn hele huis verwarmen?
Het is mogelijk om uw gehele woning te verwarmen met een airco. Vaak zullen er wel meerdere binnendelen geplaatst moeten worden (en vaak ook meerdere buitendelen). Om optimaal gebruik te kunnen maken van een airco is het aan te raden om op elke ruimte een airco te plaatsen, echter is het vaak ook mogelijk om meerdere ruimtes samen te verwarmen als de juiste plaats gevonden kan worden. In woonkamers worden vaak airco’s met meer capaciteit geplaatst zodat de gehele ruimte goed verwarmd kan worden. Dit kan oplopen tot 7kW verwarmingsvermogen. In de meeste situaties is een 3,5kW of 5kW airco meer dan voldoende om een woonkamer te verwarmen.
Kan een airco gebruikt worden als hoofdverwarming?
Een airco is een uitstekende en energiezuinige manier van verwarmen. Het is niet aan te raden om een airco te gebruiken als hoofdverwarming. Het is namelijk zo dat een airco soms stopt met binnen verwarmen als het streng vriest. Dit is ter beveiliging van de buitenunit. Bij het verwarmen met de airco komt er bij de buitenunit condenswater vrij, als dit condenswater bevriest in de airco kan dit schade aanbrengen aan de airco. Om dit te voorkomen ontdooit de airco dan de buitenunit, tijdens dit proces stopt de binnenunit met warme lucht uit blazen. Gelukkig komt dit in Nederland en België niet vaak voor. Het zal maximaal een of twee keer per jaar zijn dat de airco ter bescherming niet zal werken. Dit is de reden dat een airco niet als hoofdverwarming gebruikt dient te worden.
Wat kost verwarmen met een airco?
Om een inschatting te maken wat een airco gemiddeld per jaar aan stroom kost zal een LG 5kW als voorbeeld gebruikt worden. Een gemiddeld huishouden gebruikt een airco 1400 uur per jaar om te verwarmen. Het gemiddelde verbruik van 1400 uur verwarmen is 1270kW dit is omgerekend (met een prijs van €0,40) €508,- aan stookkosten per jaar. Zoals u ziet is het heel voordeling om te verwarmen met een airco, zeker met de stijgende gasprijzen en al helemaal als u overcapaciteit heeft van uw zonnepanelen.
*dit is een schatting van het gebruik, het verbruik en de energieprijs.
Welke airco’s kunnen verwarmen?
Tegenwoordig kunnen alle airco’s verwarmen. Het is belangrijk dat u controleert dat er geen oude airco wordt geplaatst. Airco’s met het gas R32 kunnen allemaal verwarmen, verkoelen, ontvochtigen en ventileren. Dit type gas mag ook nog de komende jaren worden bijgevuld. Vraag altijd aan uw installateur de laatste wetgeving om er zeker van te zijn dat u geen problemen krijgt met overheidsinstanties met betrekking tot uw airco.
Benieuwd naar de mogelijkheden om uw woning te verwarmen met een airco? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!