A of B Merken Airco?

Als u gaat onderzoeken welke airco het beste bij u past, zult u een airco moeten gaan selecteren op merk. A merk airco’s (LG, Daikin, Mitsubishi, etc.) klinken bekend in de oren, maar zijn ze vergeleken B merk airco’s (Tosot, Maxicool, Toshiba, etc.) beter, of zitten ze qua prestaties dicht bij elkaar? In deze blog zullen we de LG en Tosot (3,5kW) vooral met elkaar gaan vergelijken. 

Energieverbruik en geluidsniveau 

De twee belangrijkste factoren die we gebruiken bij het beoordelen van de prestaties van een airco zijn energieverbruik en geluidsniveau. Om de kosten van de airco zo laag mogelijk te houden is het belangrijk dat er een hoge SCOP en SEER waarde is. Een hoge SEER waarde is vanaf 6+, en een hoge SCOP waarde is vanaf 4+. Dit is bij de nieuwe modellen van LG en Tosot beide het geval. Toch zien we een redelijk groot energieverschil in de lichtere modellen (2,5kW & 3,5kW), een A merk airco zal dan gemiddeld op jaarbasis 250kW minder stroom verbruiken vergeleken met een B merk. Qua geluid zit er in A of B merk enkele decibellen verschil. Zo maakt een LG maximaal 48dB en een Tosot maximaal 52dB. Dit is 4dB verschil, het is vrijwel onmogelijk om dit geluidsverschil te horen, maar op papier is de LG dus iets stiller. Bij zwaardere modellen (5kW+) zijn de verschillen minder groot, neem voor meer informatie contact met ons op. 

Prijs kwaliteit verhouding 

Het prijsverschil tussen verschillende merken airco’s kan enorm oplopen. Per airco kan dit honderden extra euro’s schelen. Tussen een LG en Tosot airco zit (per airco) ongeveer €200,- prijsverschil. Veel mensen kiezen door dit kleine verschil in aanschafprijs voor een A merk airco. Dit omdat A merken airco’s energiezuiniger zijn, en gemakkelijker voldoen aan de geluidsnormen die een airco (of warmtepomp) mogen produceren. Als we kijken naar het verschil in geluid is een A merk airco vaak +/- 4dB lager dan een B merk airco. Dit verschil is moeilijk te horen, maar voor veel mensen een reden om toch voor het A merk te gaan, deels om aan de omwonenden aan te geven rekening te houden met het eventueel geluidsoverlast. 

Garantie 

Er is ook een verschil in de garantie tussen A en B merken. Elke installateur is verplicht 2 jaar garantie te geven op de gehele installatie volgens Europese regelgeving. Veel A merken geven nog een garantie van 5 jaar op de onderdelen (mits geïnstalleerd door een f gassen gecertificeerd monteur). B merken airco’s geven deze 5 jaar garantie helaas niet. 

Vervangende onderdelen 

Het grote voordeel van A merk airco’s is dat het gemakkelijker is om aan vervangende onderdelen te komen als bijvoorbeeld een printplaat stuk gaat. Bij B merk airco’s is het vaak zo dat vervangende onderdelen niet beschikbaar zijn (over 8-10 jaar) en de installatie vervangen moet worden. B merk airco’s hebben soms een kort bestaan en zullen dus wellicht over een aantal jaar niet meer geproduceerd worden, helaas worden de onderdelen dan ook niet meer geproduceerd. 

Wilt u weten welk merk airco het best past bij uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Related Blog

Scroll to Top